Cat de corecta este preselectia pentru Wacken si unde se duc banii din bilete?

Cat de corecta este preselectia pentru Wacken si unde se duc banii din bilete?


Aceste competitii pentru a determina cine reprezinta Romania la cel mai important festival metal din lume s-au lovit de controverse inca din primul an al desfasurarii. Sa fim seriosi, povestea cu X-Plod ramane in istorie, doar eu tin minte cum am aflat cu cateva ore - chiar de la unul din organizatorii evenimentului - cum 'cartile erau deja facute', iar incalcarile regulamentului mai mult decat suficiente pentru a descalifica trupa.

Evenimentul a continuat, parte s-au declarat sustinatori, altii adepti ai teoriei 'aranjamentelor'. Rezultatele nu au fost insa cele mai fericite, in loc sa trimitem trupe cu un 'vibe' pe masura, formatii adaptate la abordarea muzicala contemporana (fie old school sau new school), am ales sa trimitem din trupele active de 20 de ani din care cred ca doar doua au mai lansat un album (atentie, full-length) nou in ultimii 5 ani, aceleasi doua trupe care se pot lauda si cu o activitate live constanta, cinste lor. Sigur ca nici trupele nu se inghesuie la preselectii...dar cine le poate invinui? Cata incredere iti poate oferi un astfel de eveniment despre care auzi o sumedenie de nemultumiri, inclusiv din partea celor rugati sa jurizeze, nemultumiri spuse 'in spatele usilor'. Respect si admiratie pentru trupele din garda veche, ar fi fost interesant ca in acesti sase ani sa avem si o 'propunere' mai tanara.

2014 marcheaza editia cu numarul sase a presectiilor, despre care Laurentiu Straut - promoter Wacken Metal Battle, implicat si in editia cu X-Plod, declara:  “A fost o surpriza placuta pentru noi organizatorii sa vedem ca apar trupe noi, tinere si cu adevarat potential international. Numarul mare de inscrieri, peste 70, ne-a determinat sa modificam putin structura concursului astfel ca, din zonele in care s-au inscris foarte multe trupe – respectiv Transilvania si Tara Romaneasca -, sa se califice pentru finala doua trupe in loc de una.

Prima mea intrebare: Sa presupunem ca exista 70 de trupe active pe filiera metal in Romania. Automat ar trebui sa presupunem si ca exista un numar cel putin dublu de trupe metal active in Romania pentru ca - realistic vorbind - prea putine formatii au incredere in acest concurs si corectitudinea sa, drept dovada ca aproape nicio trupa activa individual nu apare pe la aceste semifinale. Mi-e foarte greu sa cred ca in acest moment avem cel putin 140 de formatii capabile sa cante, altfel le-am vedea si in concerte, fie ca e acasa la Falticeni sau o data pe an in Bucuresti. Imi pare foarte suspecta aceasta lipsa de promovare, la fel si lipsa unor informatii concrete cu privire la inscrieri (pentru ca au existat si comunicate in care nu gaseai informatii relevante cu privire la adresa de contact, regulament, conditii, persoane de contact, s.a.m.d.).

Trec si peste faptul ca nu mi se pare corect ca din Bucuresti sa plece doua trupe catre finala. Nu inteleg logica. Adica in Bucuresti si Iasi au concurat acelasi numar de trupe in semifinala. Nu ar fi fost normal ca si din Iasi sa plece tot doua trupe?

Ne oprim insa la urmatoarea problema: Pentru aceste evenimente se percepe un bilet de intrare. La Bucuresti a fost 15 lei, din ce am inteles s-a ajuns pe la numarul de 100 de platitori. Am intrebat in stanga si dreapta, trupele nu au primit bani, in promovare nu s-a investit, chirie pe club nu s-a platit. Poate doar backline-ul sa fi fost inchiriat (dar si aici exista sansa ca clubul sa fi fost responsabil pentru plata), iar daca s-a inchiriat, cu siguranta nu ajunge la echivalentul a 100 de platitori, vorbim aici de doua ampuri Peavey si Marshall. Ce s-a intamplat exact cu acesti bani incasati?

Am intrebat mai departe si la Iasi. Acolo e mai interesant pentru ca nu s-a decontat transportul, nu va fi decontat nici pentru Sibiu sau orasele ramase in semifinala, nu va fi decontat nici trupei castigatoare pentru deplasarea in Germania. Poate ca Domnul Laurentiu ne va explica cum banii se duc catre chiria clubului (fals), backline (fals), promovare (fals) sau licenta evenimentului, aspect unde am impresia ca exista anumite aranjamente facute direct din Sibiu. Nu stiu, doar presupun, nu arat cu degetul. Cert este ca nimeni nu stie exact unde se duc acesti bani incasati din bilete...dar putem presupune.

Sunt doar un om din public care doreste o explicatie cat se poate de simpla..si poate vedem si lista integrala a trupelor candidate.

Ramane de vazut cine va reprezenta Romania la Wacken Open Air 2014 si ramane de vazut dupa a cui decizie. Nu cred ca sunt singurul care spune ca aceasta 'batalie' nu alege in mod corect si real trupa ce ar trebui sa reprezinte Romania la un asemenea eveniment.

La final, un material de arhiva:

 

  • Data: 15:47 - 28.04.2014