Tavi Iepan (RezidentEx): 'Nu mai ai cum sa renunti la muzica, ea face parte din tine' (Interviu)

Tavi Iepan (RezidentEx): 'Nu mai ai cum sa renunti la muzica, ea face parte din tine' (Interviu)


REZIDENT Ex au un album nou si vin sa ni-l cante pe tot intr-un turneu ce ajunge in sapte dintre cele mai importante orase ale tarii. Am stat putin de vorba cu Octavian Iepan si descoperit cateva lucruri interesante despre noul album, despre noul videoclip si despre viziunea lui asupra rockului romanesc. Va invitam sa le descoperiti pe toate in interviul de mai jos.

Metalhead: Primavara aceasta luati "la cantat" sapte din cele mai mari orase ale tarii. Ce forte va readuc pe scenele romanesti?

Octavian Iepan (REZIDENT Ex): "Forta este cu noi" ca in Razboiul Stelelor! Ha, Haaa!

Metalhead: De ce este greu sa renunti la a canta in Romania?

Octavian Iepan (REZIDENT Ex): Dupa mai mult de treizeci si cinci de ani de rock`n'roll nu mai ai cum sa renunti la muzica, ea face parte din tine. Uneori, in momentele mai dificile, iti zici “asta a fost” si dupa un timp, cand ti–ai “lins ranile”, la prima idee, aparent nebuna si fara sanse, spui DA! Si totul reincepe de la inceput

Metalhead: Judecand dupa titlu si tracklist, "Audio Doping" pare a fi inchegat in jurul unei anumite idei. Care este aceasta? 

Octavian Iepan (REZIDENT Ex): Acest album, "Audio Doping", este ca un "Zip", totul este COMPRIMAT (in afara de sound, spune Schrodey, producatorul nostru) si cand deschizi "Directorul", adica asculti albumul, muzica, textele si sound-ul, incepi sa ai o viziune mai completa  despre ce este vorba. Conceptul a fost de la inceput sa reducem totul la esenta. Un cunoscut journalist, dupa ce a ascultat albumul, a spus "este de esenta tare, dublu rafinat".

Poze Poze pentru articole - rezidentex

Metalhead: Este mai usor de produs un material in strainate decat in Romania, avand in vedere ca toata munca a fost depusa undeva in Hamburg?

Octavian Iepan (REZIDENT Ex): Nu este mai "usor", ci mai scump, haa, haaa! Noi ne-am hotarat sa imprimam acest album in Hamburg din doua motive principale, primul pentru ca eu, Matthias Lange si Mark Cross locuim in Hamburg si Christi Podratzky este la Berlin, la doar doua ore cu masina sau trenul, asa ca nucleul REZIDENT Ex poate imprima, comunica si este la "fata locului". Asa ca, fiecare poate participa la sesiunile de imprimare ale celorlalti atunci cand se cristalizeaza sau verifica idei si asa mai departe. Si al doilea motiv foarte important, atat Matt cat si Mark il cunosteau pe Schrodey, producatorul nostru, si aveau deplina incredere in el in ceea ce priveste conceptia sunetului si punerea lui in practica.

Metalhead: In opinia voastra, care este stadiul rockului romanesc? Daca urmariti fenomenul romanesc, care sunt varfurile de lance care v-au atras atentia in ultima vreme?

Octavian Iepan (REZIDENT Ex): Ati mai auzit fraza aceasta: "rockul romanesc traverseaza o perioada grea…"? Inainte de 89 era adevarata din cauza cenzurii, ideologiei si a celor care voiau sa dicteze tot, iar de atunci incoace ai voie sa canti orice, dar nu prea ai cui pentru ca "masinaria" asta, daca functioneaza undeva, ea functioneaza pe niste baze foarte clare. Este vorba de "Publicitate", adica a face public produsul muzical si asta se realizeaza pe toate caile incepand cu revistele de specialitate pe genuri si subgenuri, posturi de radio fiecare cu specificul si publicul lui, posturi de Tv sau emisiuni, cluburi, sali de concerte, festivaluri cu traditie si asa mai departe. 

Iar in spatele acestor treburi se afla INDUSTRIA MUZICALA care presupune Case de Discuri si Edituri care produc trupele sau le descopera, incercand sa scoata, si scot in fiecare an, printre miile de titluri si cateva albume care raman si devin cunoscute cu care se fac bani si de multe ori si arta. Sumele produse ajung la cateva zeci de miliarde, de aceea se numeste INDUSTRIE. Cu tot internetul si scaderea vanzarilor in perioada DIGITALA, inca se fac bani multi si transferul sursei majore de venit la trupe, in general afara (in strainatate), s-a facut intre scoaterea unui disc care aduce partea mare a veniturilor, iar concertele erau de promovare a materialului cu bilete la preturi modeste. In productia unui album, ca sa promovezi trupa, marea parte a banilor vin din turnee live si merchandise.

Toate astea sunt si la noi, dar mult mai firave si inca nepuse pe piloni solizi, iar concertele mari pentru trupele romanesti, cand se aduna public, sunt afara si pe gratis la festivalul berii "x" sau zilele orasului "y" si asa mai departe, deci, de mai bine de 28 de ani, publicul a fost dezobisnuit sa plateasca un bilet si astea sunt rezultatele. Apoape nici o trupa nu se poate intretine altfel, iar cele noi au sanse si mai putine.

Despre trupe este dificil sa ai o parere avizata in momentul in care nu locuiesti in Romania si nu poti fi tot timpul la zi cu ce se intampla muzical, concerte si asa mai departe. Noi, de obicei, cand venim in Romania avem intr-o perioada foarte scurta multe de facut si nu prea stam cu urechile in putinele radiouri care dau rock, dar este de inteles. Eu am sa dau cateva nume, dar, repet, pot fi mult mai multe exemple, dar in mod sigur eu nu le cunosc: Burnig Tables, Trooper, Implant Pentru Refuz, Truda, White Walls, Within The Nova.

Poze Poze pentru articole - rezidentex

Metalhead: Din povestile auzite despre viitorul vostru videoclip, se disting usoare nuante distopice. De unde v-a venit ideea lui si care este mesajul pe care vreti sa-l transmiteti?

Octavian Iepan (REZIDENT Ex): Mesajul este foarte direct si poate fi auzit in primele cuvinte din text: Acum stii care este numele RAULUI…   Omul… Omul… Cu o inconstienta remarcabila si intr-un ritm fara precedent "Omul" distruge acest colt de Paradis din Univers, daca este prea tarziu, poate nu meritam sa fim aici. 

Metalhead: Au trecut aproape patru ani de la lansarea albumului "Alpha". Ce schimbari muzicale aduce "Audio Doping" si de ce nu am apucat sa-l ascultam mai devreme? Albumul a fost promis fanilor in urma cu apoximativ un an.

Octavian Iepan (REZIDENT Ex): Schimbarile sunt destul de majore pentru ca ALPHA, care de altfel este un album foarte bun si premiat de fanii rock din Romania, era construit pe piesele pe care le-am compus cu multi ani in urma si adaptate la momentul la care a aparut. "Audio Doping" este un disc la care si-au adus aportul toti membrii Rezident Ex. Sunt compozitii ale lui Matt, Seba, am si eu cateva piese, si sunt si piese unde am lucrat impreuna, ca trupa, unde au participat Adi, Christi, Mark fiecare cu aportul lui. Este un Album al unei trupe. A durat ceva mai mult din mai multe motive. La un moment dat, ne-am trezit fara vocalist dupa doi ani jumate de munca foarte intensa... a ales o cariera solo. Postul de Lead vocal trebuia ocupat si vocalist buni nu gasesti la supermarket, dupa cum stim. Apoi a fost tragedia de la Colectiv, care ne-a taiat orice elan de a canta si live, cu atat mai mult. Plus cativa oameni care nu si-au respectat cuvantul, iar noi, ca sa venim in Romania, trebuie sa stim exact in ce perioada, iar daca cineva nu-si respecta promisiunile, te intorci pe "Orbita"... si dureaza pana poti sa aterizezi din nou, haa, haa.

Poze Poze pentru articole - rezidentex

Metalhead: 2017 se anunta a fi un an cu bataie lunga pentru Rezident Ex. Ne puteti dezvalui cateva dintre planurile voastre pentru anul acesta?

Octavian Iepan (REZIDENT Ex): Acest album este propunerea noastra muzicala si zilele aceste noi il vom prezenta, iar din acel moment nu ne va mai apartine numai noua, ci si publicului. Intentia noastra este sa facem un turneu si in Ardeal si speram sa primim si cateva propuneri pentru festivaluri.

Metalhead: Avand in vedere ca "Audio Doping" este deja impachetat si numa bun de cantat, lucrati deja la piese noi sau va concentrati strict pe seria de concerte deja planificate?

Octavian Iepan (REZIDENT Ex): Piesele noi sunt undeva in Eter, cum spunea K.Richards, si asteapta sa te surprinda, trebuie doar sa ai antenele pregatite si starea de veghe.

Metalhead: Care este cea mai frumoasa "boala" a unui rocker?

Octavian Iepan (REZIDENT Ex): Sa se reinventeze continuu in acest zbor de la pamant spre pamant.

Metalhead: Daca ar fi sa o luati din nou de la capat cu Rezident Ex, ce ati face diferit?

Octavian Iepan (REZIDENT Ex): Pot sa raspund doar pentru mine. Muzical nu as schimba nimic. As face probabil cateva contracte care i-ar feri pe altii si pe mine sa facem greseli si sa...

Metalhead: La ce sa ne asteptam cand va vom vedea la Bucuresti pe 31 martie?

Octavian Iepan (REZIDENT Ex): “In seara de azi suntem cu voi/ Hai sa cantam NOi, sa fim noi” Rezident Ex .

Datele turneului "Audio Doping" sunt urmatoarele:

23 Martie Craiova

25 Martie Timisoara

26 Martie Sibiu

30 Martie Buzau

31 Martie Bucuresti

1 Aprilie Iasi

2 Aprilie Brasov

Biletele se gasesc pe www.iabilet.ro si in reteaua fizica iabilet.ro/retea: Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in reteaua fizica iabilet.ro/retea : Magazinele Flanco, Metrou Unirii 1 langa casa de bilete Metrorex, Magazinul Muzica, Magazinele IQ BOX - Telekom, Cafe Deko, Club Vintage, Club Quantic, Hard Rock Cafe, Beraria H, Agentiile Perfect Tour, Magazinele Uman si pe terminalele self-service ZebraPay din toata tara.

  • Data: 10:03 - 23.03.2017